Фази Місяця. За місячний цикл, 28 днів, Місяць встигає пройти шлях від молодого до повного Місяця.
Молодий місяць
Під час молодого місяця, а це 3 дні — день до, день новомісяччя й день після, слід виконувати наступні види робіт:
- підрізка, прибирання бур'янистих трав, роботи по захисту від шкідників;
- обрізка хворих та сухих гілок дерев і чагарників, непотрібних пагонів і порості;
- збір лікарських трав, прищіпка овочевих рослини для стримування зростання (крім дня молодика);
- помірний полив ґрунту;
- неглибоке розпушування грунту.
Не рекомендується під час молодика:
- посів і посадка будь-яких рослин;
- обробка землі;
- щеплення.
Зростаючий Місяць
Зростаючий Місяць впливає на надземну частину рослини і слабо на кореневу систему. У період зростаючого Місяця рекомендується:
- сіяння та саджання, а також пересадка рослин, які розвиваються над поверхнею землі;
- обробка грунту;
- підживлення рослин мінеральними елементами;
- заготівля живців дерев, а також щеплення;
- полив ґрунту (враховуючи знак зодіаку).
Повний місяць
Час повного місяця — три дні, день до, день повного місяця і день після. У цей час слід проводити наступні роботи:
- проріджування загущених посівів, прополка грядок;
- захисні заходи від шкідників, хвороб і бур'янів трав;
- збір насіння і коренеплодів (крім днів повного місяця, коли Місяць перебуває в знаках Води);
- можлива заготівля овочів і фруктів без теплової обробки.
Під час повного місяця НЕ слід виконувати:
- будь-які види обрізки рослин;
- пасинкування і прищипування овочевих культур;
- щеплення.
Щербатий Місяць
Щербатий Місяць впливає на кореневу систему, що несприятливо при її пошкодженнях і менш активно впливає на надземну частину рослин. При убуваючому Місяці рекомендується:
- посів і посадка коренеплідних, цибулинних і бобових рослин;
- проріджування загущених сходів;
- захист від шкідників, хвороб і бур'янів трав;
- підживлення рослин органічними добривами;
- збір врожаю;
- формуюча обрізка для уповільнення зростання;
- викопування коренеплодів, цибулин для тривалого зберігання;
- заготівля овочів і фруктів з тепловою обробкою;
- сушка фруктів, грибів, овочів.