Вирощування цибулі батун і шніт

Навесні мою сім'ю забезпечують ранньою зеленню: багаторічні цибулини батун і шніт. Їх листя не грубіють майже півтора місяці після відростання. Окрему грядку під них не відводжу

Навесні мою сім'ю забезпечують ранньою зеленню: багаторічні цибулини батун і шніт. Їх листя не грубіють майже півтора місяці після відростання. Окрему грядку під них не відводжу. Шніт зростає в квітнику, а батун поруч з естрагоном, ревенем і м'ятою.

Головне для цих цибулин - родючий ґрунт і регулярний полив, тоді їх листя довго залишаються ніжними, а квіткові стрілки з'являються пізніше. Ще ці луки бажано омолоджувати раз в 3-4 роки, з віком вони загущающих і починають давати дрібне перо.

Шніт зазвичай оновлюю діленням кущів навесні, батун - літнім посівом насіння. При цьому до осені він встигає сформувати 2-5 листків і так піти в зиму. Навесні він рушає в зростання рано, коли ще лежить сніг, і буває готовий до прибирання вже в кінці травня - червні.

Ці цибулини в зимові місяці легко піддаються вигонці на зелень. Восени викопую 3-4-річні кущі шніт-цибулі батун, обрізаю у них листя, складаю в ящики і присипаючи зверху торфом. Зберігаю на холодній веранді. Можна кілька деленок скласти в пакет і відправити в овочевий відділ холодильника.

Першим на початку листопада заношу і висаджую в горщики кореневище батуна. Присипаю його шаром землі не менше ніж на 10-15 см, тоді воно дає красиву і вирівняну зелень.

Шніт-цибулю висаджую таким же способом, але пізніше - на початку грудня, з таким розрахунком, щоб перо встигло відрости до новорічних свят.

Цибульні посадки поливають теплою водою і ставлю в темне місце. Перший час кореневища, поки не оговтались і почали відростати, в світі не потребують. А через два тижні, коли з'являться перші зелені паростки, виставляю горщики на підвіконня. Зрізати зелень можна вже через 25-30 днів, і не один раз.

Отримувати взимку зелене перо з багаторічних цибулин швидше і вигідніше, ніж з ріпчастої: вони менш вимогливі до світла, а їх зелень ніжніша і смачніша.

ПІДПИШІТЬСЯ НА ІНФОРМАЦІЙНИЙ БЮЛЕТЕНЬ

Введіть свою електронну адресу для нашого списку розсилки

Наші сторінки