ТОП товари

Гацанія

Ціна: очікується

Кукурудза Айова Світ

Ціна: 20 грн.

Квамокліт перистий

Ціна: очікується

Калістегія

Ціна: очікується

Гіпсофіла

Ціна: очікується

Гвоздика

Ціна: очікується

Хоча багато овочівників досі небайдужі до великих гарбузів, величезний помаранчевий король поступово йде з наших городів, поступаючись позиції невеликим, порційним. При всьому тому, що великі гарбузи виростити нелегко, настільки ж непросто їх прибрати і переробити. До того ж у розрізаному вигляді вони зберігаються недовго, та ще й втрачають вітаміни. Зовсім інша справа гарбуза-малятка, які можна приготувати за один раз: вари кашу або суп, роби плов або запікати цілком.

Кожному по гарбузу

Порційні гарбузи спеціально були отримані селекціонерами під виниклу потребу ринку (не треба плутати їх з маленькини декоративними). Невеликі плоди зручні для перенесення і перевезення. Маса цих гарбузів в біологічно зрілому стані - від 1,5-2,0 до 3,5-4,0 кг Міні-гарбузи різноманітні як за формою (кулясті, яйцеподібні, сплюснуті, звужені посередині, грушоподібні, чалмовидні), так і за забарвленням (від біло-сірого, рожевого, оранжевого до темно-зеленого). М'якоть плодів, як правило, соковита, товста, темно-оранжевого кольору, з високим вмістом сухої речовини, цукру і вітаміну С.

Порційні гарбузи не тільки зручно використовувати та перевозити, їх простіше вирощувати, так як ці сорти формують компактні або короткоплетисті кущі з укороченими міжвузлями. Посадив такі на грядку і батоги по всьому городу не розповзаються.

Агротехніка звичайна

Ніякого особливого догляду за порційними гарбузами не потрібно. Їх вирощувати навіть простіше, достатньо лише забезпечити цей овоч теплим сонячним місцем і шматочком родючого, пухкого грунту в саду. До того ж кущові і короткоплетисті гарбузи можна вирощувати без формування (прищіпки).

5 нескладних прийомів

Прийоми які допоможуть збільшити врожай і отримати добре визрілі, придатні до тривалого зберігання плоди.

  • Вирощуйте гарбуз через розсаду. Насіння висівайте в середині квітня, готову розсаду висаджують у грунт на початку червня після заморозків.
  • Обмежте використання в підгодівлі азоту і поливи у другій половині літа. Не висаджуйте рослини на компостні купи, нітрати вам абсолютно ні до чого, та й плоди зростуть солодше.
  • Розкладіть гарбузові пагони так, щоб їх верхівка завжди була на сонці. Батоги, верхівки яких знаходяться в тіні, ніколи не дадуть якісного врожаю.
  • Після того, як зав'язь помітно збільшиться в розмірах, відкрийте її для сонячних променів, обломивши 1-2 темних гарбузи листа. Це прискорить дозрівання плодів, зробить шкіру більш щільною і знизить ураження їх гнилями.
  • Захищайте ріст плодів від грунтової вогкості, підклавши під них широкі дощечки.

Я висіваю гарбуза прямо в грунт у третій декаді травня. Грядку накриваю плівкою. Як тільки з'являються перші сходи, щоб поліпшити вентиляцію, роблю в плівці над кожною рослиною хрестоподібний надріз (10x10 см). При цьому краї не отгибаю, їх піднімуть самі проростки. Як тільки мине загроза весняних заморозків, розріз збільшую і дістаю гарбуз з-під плівки, щоб вона пішла стелитися вже зверху.

Від Посмішки стане всім тепліше

Я перепробувала кілька сортів порційних гарбузів, кожен гарний по-своєму. На жаль, продавці насіння не завжди дають про них правдиву інформацію. Почитаєш її, так все гарбуза солодкі, з грубою м'якоттю і врожайні, а на ділі виходить трохи по-іншому.

Усмішка - сорт скоростиглий. Рослина компактна, кущова, правда, у мене завжди видавала один батіг. Плоди кулясті, злегка приплюснуті, яскраво-оранжевого кольору з білими смужками, дуже симпатичні. На одному рослина зазвичай формує 8-15 штук. М'якоть товста, помаранчева, її можна їсти сирою. Але хрусткою, солодкою, та ще й з динним ароматом (як написано на пакеті з насінням) мені вона не здалася. Ідеально підходить для запікання в духовці з будь-яким фаршем. До вживання готова вже в серпні. Якщо не переборщити з азотом, долежить до січня. Має, мабуть, лише один недолік: дуже тверда шкірка.

Крихта - середньостиглий сорт, має батоги до 3 м. Зазвичай зав'язується не більше 2-3-х плодів, вага яких не така вже і маленька: 2-3 кг. Забарвлення сізо-блакитне. М'якоть яскраво-помаранчева, товста (5-6 см), солодка, особливо після того, як полежить. Добре підходить для запікання в цілому вигляді, для каші, запіканки, супи і переробки на сік. Плоди лежать до кінця січня. Насіння з твердою шкіркою.

Росіянка - ранньостигла і урожайна представниця чалмовидных гарбузів. Видає 3-4 батоги, які я завжди прищипую, залишаючи все листя після зав'язя плода. М'якоть оранжева, розсипчаста, товста, ніжна, солодка, швидко і добре розварюється, без волокон. Динного аромату не знайшла. Насіння мало. Не боїться засухи. Одна вада: довго не зберігається.

Золота груша - ранньостиглий сорт. Дає довгі батоги і красиві яскраво забарвлені плоди по 3-5 штук на рослину вагою 1,5-2 кг М'якоть, як і шкірка, тверда, несолодке, але смачна, щільна і хрустка, як морквина. Хороша в печеному вигляді, позбавлена характерного гарбузового присмаку, який багатьом не подобається. У плодах багато насіння. Зберігається до весни.

Дуже схожа на неї більш мініатюрний гарбуз Ішики курі, тільки він круглий. Батоги дає метрів по 6-8, його добре вирощувати на шпалері. Шкірка м'яка, багато насіння. М'якоті мало, вона щільна, без гарбузового аромату і зовсім не така солодка, як обіцяється, сирою їсти не можна. Ішики курі краще за все запікати цілком або смажити, як картоплю. Під час приготування він не розвалюється і стає смачним.

Цукерка - середньостигла, досить в'юнка, потрібно прищіпка. Урожайна. На рослині одночасно зав'язується від 4-6 плодів. Кора жовто-червона з малюнком із зелених плям, добре ріжеться ножем. М'якоть соковита, товста, м'яка, а ось на особливо солодку ніяк не тягне. Може, цукру додасться після того, як полежить. Пробувала відразу після збору, ростила перший раз. Хороша для запікання цілком, дитячого пюре і каш.

Порада:

Багато хто погодиться, що обличчям будинку є вітальня. Саме в ній приймають гостей і родичів, збираються з друзями. Вона є найулюбленішим місцем відпочинку всіх членів родини. До інтер'єру вітальні пред'явлені найвищі вимоги. Від її оригінальності, унікальності і привабливості буде залежати і...
Дерева, що ростуть поблизу будівель, в більшості випадків не можуть стати причиною суттєвих пошкоджень будівель. Такі явища, як осідання споруди або які-небудь його структурні ушкодження можуть бути зумовлені іншими чинниками, в числі яких можна назвати головними грунт і якість фундаменту
Вирощування латаття у штучно створеній водоймі, справа має безліч дрібних нюансів. Але все складно лише на самому початку. Все-таки так приємно бачити ніжні водяні німфи у себе на ділянці, тому, чому б не спробувати почати їх вирощувати?
Scroll to top