ТОП товари

Кохия кипарисова

Ціна: очікується

Виноград "Восторг"

Ціна: очікується

Цинія

Ціна: очікується

Гацанія

Ціна: очікується

Хризантема

Ціна: очікується

Вербена

Ціна: очікується

Баклажан вважається овочем, складним у вирощуванні. Навіть на півдні його треба вирощувати через розсаду. А щоб отримати пристойний урожай «синеньких» в Нечорнозем'ї, і зовсім потрібно походити за цим овочем ціле літо. Не менш важливо вгадати з сортом.
У нинішньому сезоні я вперше вирощувала сорт Геліос. Грибний смак цих баклажанів сподобався всій моїй родині. Не підкачав і розмір плодів.

До цього року я вирощувала «синенькі» звичної грушовидної або циліндричної форми і чорнильного кольору. А тут захотіла відступити від традиції і спробувати що-небудь новеньке, незвичайне. Вибір зупинила на баклажанах сорту Геліос. Привернуло те, що він середньоранній, до того ж не гібрид. Отже, в наших умовах буде менше вередувати. Обіцялися також великі плоди кулястої форми світло-бузкового кольору масою 300-700 р і високих смакових якостей.

До посіву насіння приступила в середині лютого. Спочатку прорастила їх на фільтрувальному папері, і вже пророслі розклала по окремим стаканчики. Сходять і розвиваються баклажан-чікі зазвичай дружно, якщо температура тримається не нижче +25°С.

Поки у рослин корінці не одрев'яніють, вони непогано переносять пересадку. Чим доросліше розсада, тим довше відновлюється коренева система. Тому баклажани не пікірують, і далі по мірі зростання тільки перевалюю, не порушуючи кореневої ком, у велику посудину.

Готову розсаду висадила в парник в середині травня. Баклажани воліють легкі грунти родючі, кислотність яких повинна бути в межах 6,5-7,2. Тому під перекопування в парник вносила не тільки органіку, але і мінеральні добрива (в їх склад, крім основних елементів, входив магній). В заправку і в підживлення завжди даю більше калію і фосфору. Якщо рослини слабо розвиваються в самому початку, підгодовую їх кальцієвою селітрою. А потім до утворення плодів вношу повне мінеральне добриво.

На заміткуПри підгодівлі баклажанів потрібно враховувати, що вони розвивають потужну кореневу систему і тому їх важливо не перегодувати азотом, інакше вийде сильнорослий кущ з одним-двома плодами.

Коли зав'яжуться бубочка, даю рідку підгодівлю з 1 ч. ложки аміачної селітри, 3 ст. ложки суперфосфату і 2 ч. ложок сірчанокислого калію на 10 л води. З суперфосфату краще зробити витяжку (для кращого розчинення у воді). Ще раз удобрюю мінеральним розчином через два тижні, причому, дозу фосфор-але-калійних добрив збільшує в два рази. Мінеральні підгодівлі чергую з поливами трав'яним настоєм.

В результаті отримую невисокі (50-60 см) кремезні рослини. Але їх ще важливо правильно сформувати. На кожному кущі Геліоса я залишила по три основних втечі. Крім того, стежила, щоб распускающимся квіткам було достатньо сонця, і видаляла листя, які їх затінюють, інакше плоди не зав'яжуться.

З вже бійок баклажанчиков регулярно знімала пелюсткові кільця, це знижує розвиток сірої гнилі.

На відміну від перців, баклажани люблять свіже повітря, тому, коли стоїть сонячна погода, просто знімаю дах з парника, залишаючи прикритими посадки тільки з боків. При цьому потрібно не забувати, що баклажани теплолюбивее, ніж перці і помідори. При температурі +15°С їх ріст припиняється, рослини не цвітуть, зав'язь опадає. Тому при похолоданні рослини знову накриваю.

За турботу Геліос віддячив мене великими і, дійсно, смачними плодами. Круглі і важкі, вони виявилися гарні для будь-яких страв. Але особливо моїй родині сподобалися з них «відбивні»: нарізані кільцями і злегка відбиті шматочки баклажанів, засмажені в клярі. А які акуратні горщики для запікання овочів і м'яса з них виходять! Не кажучи вже про «заморської» баклажанної ікри...

Порада:

Дерева, що ростуть поблизу будівель, в більшості випадків не можуть стати причиною суттєвих пошкоджень будівель. Такі явища, як осідання споруди або які-небудь його структурні ушкодження можуть бути зумовлені іншими чинниками, в числі яких можна назвати головними грунт і якість фундаменту
Зазвичай я вирощую цибулю з сіянки. В наших умовах це найбільш оптимальний варіант отримання пристойного врожаю. Однак у цьому сезоні пішла на експеримент: вирішила виростити її з насіння, так як в нашій родині дуже люблять велику і солодку салатну цибулю
Що таке мікроклімати? Ви коли-небудь помічали, що у вашому саду є такі місця, де сніг тане навесні в останню чергу? Або як одні і ті ж нарциси в одній частині саду ростуть і процвітають, а в іншій лише роблять вигляд, що ростуть? Швидше за все, виною тому різні микроклимати на вашій ділянці
Scroll to top