ТОП товари

Виноград "Восторг"

Ціна: очікується

Агрус

Ціна: очікується

Калістегія

Ціна: очікується

Катарантус

Ціна: очікується

Портулак

Ціна: очікується

Дихондра

Ціна: очікується

Рокамболь в публікаціях називають цибулею часночною (Allium scorodoprasum) і, підігріваючи до нього інтерес, повідомляють, що він широко вирожується у всіх країнах світу. Пишуть, що всього однієї головки рокамболя вистачає, щоб нагодувати велику родину. Причому, у цього велетня в їжу вживають не тільки зуби, але і листя. І ніякого потім неприємного запаху! Агротехніка його така ж, як у ярого або озимого часнику (в залежності від того, для якого регіону призначається стаття). Цибулини у рокамболя дуже великі, розміром з кулак: діаметром до 10 см і вагою до 250 г. Відмінно зберігаються при кімнатній температурі більше року, залишаючись соковитими і смачними. Головки, що виросли з зубков, і дітки в перший сезон вегетації зазвичай не діляться, з них виростають великі одно-зубки, схожі на ріпчасту цибулю. Тільки на другий рік формуються величезні цибулини, складаються з 4-6 зубков, ось вони вже схожі на часник.

Садівникові-городникові складно встояти перед бажанням завести унікальну рослину у себе на грядці. Один час я теж стала подумувати, де б краще придбати посадковий матеріал, але при цьому зіткнулася з великою кількістю суперечливої інформації про рокамболе. Вирішила розібратися, що ж собою представляє цей не то цибулю, не то часник, до речі, повна тезка героя французького авантюрного роману (rocambole в перекладі з фр. пікантність). А найголовніше - як його правильно вирощувати. Тому що купити його хочуть всі, але той, хто придбав, чомусь не поспішає похвалитися величезним урожаєм.

Перше, що мені здалося дивним, це те, що повідомлення про цибулю-часник замиготіли в газетах ще в далекому 2000 році. Чому ж тоді така проста в агротехніці і легко розмножуюча рослина досі не вирощується повсюдно? А його посадковий матеріал і якщо можна купити, то всього в декількох любителів, які, до речі, цю цибулю-часник всі ці роки посилено рекламують.

Щоб більше дізнатися про його біологію, довелося звернутися до науки. Дійсно, в англомовній ботанічній енциклопедії я знайшла Allium scorodoprasum, але класифікується як рослина піщаний цибулю-порей і описується зовсім по-іншому: «має невелику фіолетову головку розміром не більше 1-2 см, яка не ділиться на зубки, але утворює дитинку». Там же повідомляється, що він їстівний, але рідко культивується. І чомусь тут же його не рекомендують плутати з іншою рослиною - слоновим часником (A. ampeloprasum).

Російські вчені описують A. scorodoprasum так само, як і їхні закордонні колеги, правда, називають його не тільки рокамболем, але і часниковою цибулею: «Багаторічна трав'яниста рослина сім. лілійних з роду Цибуля, зустрічається на лугах, трав'янистих схилах і чагарниках». Одним словом, дика цибуля-порей з маленькою цибулиною, що дає дитинку.

Далі я вирішила звернутися до сільського господарства. Адже не могли ж виробники овочів обійти увагою таку урожайну культуру, напевно вивели вже не один сорт. Однак включений до Держреєстру Російської Федерації виявився лише один-єдиний сорт цибулі часникової (рокамболь) - Перли, призначений для вирощування в особистих підсобних господарствах по агротехніці озимого часнику. Середньостиглий, стрілковий. Маса цибулини 53 г, в цибулині 4-6 зубков масою по 12 г. Під криючими шалушиннями утворюються 3-5 діток масою до 1,5 г. Смак гострий. Врожайність 1,9 кг/кв. м. В їжу використовують молоді листя в свіжому вигляді і після засолювання, консервують цибулини. Можна, звичайно, придбати цей сорт, але маса цибулини 53 г особливого враження на мене не справила.

Що стосується Америки і Європи, то мені вдалося з'ясувати, що рокамболем там прийнято називати один з видів стрілкового озимого часнику, основна відмітна особливість якого в тому, що його квітконіс здатний завиватися в подвійну спіраль.

Більш цікавою для мене виявилася інша інформація. Широке розповсюдження у світі (США, Європа, Австралія, Азія) має зовсім інший овоч-гігант, і називають його не рокамболем, а слоновим часником, або Elephant garlic. Рослина має широке листя і дуже великі зубчики, володіють часниковим смаком і запахом, але вона набагато м'якша, ніж у звичайного часнику. Листя додають у салати, а зубчики їдять сирими або готують, як цибулю. Причому, купити його можна і у нас, він іноді продається в овочевих магазинах поруч з звичайним часником і цибулею-пореєм.

На замітку. Під назвою анзуры (гірські луки) біологи об'єднують кілька видів цибулі, які ростуть в горах Центральної Азії. Вони починають відростати під час танення снігу і відмирають, як тільки починається спека. Цвітуть у травні, діаметр кулястих суцвіть 6-12 см. Розмножуються найчастіше дітками і зубками. Цибулини виростають з кулак, під стать їм і зубки. Найбільш відомі види: цибуля стебловиа, Суворова, гігантська, афлатунська, висока і найвища.

Величезні цибулини Elephant garlic якраз дуже схожі на цибулини рекламованого у нас рокамболя. Але слонячий часник, або A. ampeloprasum (зверніть увагу: саме та рослина, з яким радили не плутати пісочну цибулю-порей, або рокамболь), насправді є різновидом цибулі-порею. А значить, його технологія вирощування інша, ніж у звичайного часнику (може, звідси і всі невдачі з вирощуванням нашого загадкової цибулі-часнику). Розмножується він дітками, які утворюються на цибулинах. На відміну від цибулі-порею, не вимагає відбілювання ноги, але для успішного вирощування потрібно багато органіки і вологи. У слонячого часнику довгий період вегетації (110-120 днів). Але якщо умови вирощування його не влаштовують (бідний грунт, недостатньо вологи або тепла), то він швидко закінчує вегетацію.

У зв'язку з цим мені пригадалася розповідь мого приятеля, досвідченого дачника, який купив зубки рокамболя за захмарною ціною, вирощував його як звичайний часник і врешті-решт відмовився від нього. Ось його слова: «Росте погано, хоч навесні посади, хоч восени. Як купив три роки тому 5 зубків, так стільки й залишилося. Не розмножується, не наростають і не діляться цибулини, листя жовтіє дуже рано. А раз не розвів, то і на смак поки нічого пробувати».

Ще з двома моїми знайомими трапилася не менш повчальна історія. У перший же рік з виписаних зубків їм вдалося виростити велику цибулю-часник. Але радість була недовгою: смак і запах цибулин сильно розчарував. У сирому вигляді вони були неїстівні. В результаті ці унікуми вирушили прикрашати ділянку, так як насправді виявилися представниками цибулі-анзурів.

Для себе я зробила наступні висновки:

  • Ні серйозних виробників, ні сумлінних продавців у рокамболя, або цибулі часничної на сьогоднішній день поки немає. Як і широкого розповсюдження у світі. Що стосується його наукової класифікації, то виходить, як у тій пісеньці: «я його зліпила з того, що було». Це ж стосується і способу вирощування.
  • Під маркою рослини-загадки найчастіше продають: слонячий часник, Elephant garlic або A. ampeloprasum, var.ampeloprasum; одна з цибулі-анзурів, або гірських цибулин; звичайний часник (найчастіше китайський).

Може, я не права і залишився для мене загадкою рокамболь насправді існує, але викидати на вітер гроші все-таки не стану.

Порада:

Багато хто погодиться, що обличчям будинку є вітальня. Саме в ній приймають гостей і родичів, збираються з друзями. Вона є найулюбленішим місцем відпочинку всіх членів родини. До інтер'єру вітальні пред'явлені найвищі вимоги. Від її оригінальності, унікальності і привабливості буде залежати і...
Дерева, що ростуть поблизу будівель, в більшості випадків не можуть стати причиною суттєвих пошкоджень будівель. Такі явища, як осідання споруди або які-небудь його структурні ушкодження можуть бути зумовлені іншими чинниками, в числі яких можна назвати головними грунт і якість фундаменту
Зазвичай я вирощую цибулю з сіянки. В наших умовах це найбільш оптимальний варіант отримання пристойного врожаю. Однак у цьому сезоні пішла на експеримент: вирішила виростити її з насіння, так як в нашій родині дуже люблять велику і солодку салатну цибулю
Scroll to top