ТОП товари

Хризантема

Ціна: очікується

Полуниця (ремонантна)

Ціна: очікується

Калістегія

Ціна: очікується

Дельфініум

Ціна: очікується

Портулак

Ціна: очікується

Вербена

Ціна: очікується

Не кожен городник поступиться місцем на своїй «плантації» для якогось маловідомого овоча, але вже для цибулі він неодмінно знайде грядку-іншу. Без неї на кухні робити нічого, так і її цілющі якості давно відомі. Цибуля добре росте на легких суглинних і супіщаних ґрунтах зі слабкою кислотністю

Особливості вирощування цибулі

Особливо високі вимоги цибуля пред'являє до родючості грунту, так як при сильному розвитку листя вона має слабку кореневу систему. Кращі попередники для неї культури, під які вносили органічні добрива (огірок, капуста, рання картопля). На одній і тій ж ділянці вирощувати цибулю не слід, інакше вона сильно уражується хворобами. Повертати на колишнє місце її потрібно через два-три роки. Вона вимагає розпушування грунту протягом усього періоду свого розвитку, а під час росту листків і утворення цибулин у неї підвищується потреба у воді. Цибуля — рослина досить холодостійка, її коріння швидко росте при температурі +5-10°С, тому велике значення в  її вирощуванні має рання посадка (оптимальна температура для росту листя + 18-23°С).

Сіянку нерідко прогрівають при 30-35°С протягом доби. Це не тільки зменшує стрілкування рослин, але і попереджає захворювання несправжньої борошнистої росою. Сіянку висаджують у відкритий грунт, як тільки ґрунт достигне і може бути оброблений. Вона проростає при температурі 2-3°С. При ранній посадці в умовах підвищеної вологості і більш низькій температурі у цибулі утворюється потужна коренева система, що важливо для отримання високого врожаю. Глибина посадки на недостатньо пухких грунтах дрібна, на пухких до 3-4 см. При глибокій посадці на щільному ґрунті змінюється форма цибулини.

Догляд у перші три чверті періоду вегетації цибулі повинен забезпечити швидке наростання, листя. Чим швидше вони сформуються і чим раніше почнуть вилягати, тим більшою мірою можна розраховувати на високий урожай добре визрілої цибулі. Для швидкого росту листя проводять розпушування, полив. В першу підгодівлю включають 15 г аміачної селітри, 20-30 р. суперфосфату, 10 р. хлористого калію на 1 м2, у, другу — азотно-калійні добрива, по 15 гр. Стрілки виламують, так як вони знижують урожай і його якість.

Збір врожаю

Прибирають цибулю-ріпку, коли у неї сформувалися цибулини, їх зовнішні луски частково придбали характерну для сорту забарвлення, припинилися утворення та зростання нового листя. Вибрану з грунту цибулю залишають для просушування на грядах, а при сирій погоді укладають під навісом.

Цибулини ріпчастої цибулі (сімейства цибулевих) містять ефірну олію (0,05%), цукру (до 11%—сахароза, фруктоза, мальтоза, глюкоза), білки (до 2%), інулін, пектини, органічні кислоти, дисульфід (кристалічна речовина, що володіє бактерицидною дією), фітонциди (летючі антибактеріальні речовини), вітамін С (у зеленому луці його багато), В1 В2, В6, РР, Е, провітамін А (каротин), калій (153 мг%), фосфор (49 мг%), кальцій (32 мг%), залізо, сірка. Цибуля підвищує опірність організму до захворювань і благотворно діє на травлення. Суміш (у рівних частинах) витяжки цибулин з гліцерином вживають для лікування трихомонадних кольпітів, ранитів (катар слизової оболонки носа). Кашка цибулі вживають для лікування труднозаживаемых ран, а вдихаючи її пари, лікують нежить, грип, гнійні процеси в легенях і бронхах. Кашка з подрібненого листя або цибулин цибулі діє лише протягом 10-15 хвилин після приготування, пізніше її бактерицидні властивості на повітрі зникають. У Болгарії цибулею лікують гипортрофію передміхурової залози (рекомендують з'їдати одну невелику цибулину на ніч) і імпотенцію. У народній медицині ріпчасту цибулю застосовують як протицинготний засіб, а в косметиці—для забарвлення волосся і проти облисіння (сік цибулі втирають в коріння волосся два рази в тиждень).

У кулінарії цибулю вживають як приправу та як самостійну страву.

Цибуля-батун

Від листя ріпчастої цибулі мало чим відрізняються за вагою, вмісту вітамінів та хімічним складом листя цибулі-батуна. Вирощують її і однорічною  культурою (висівають навесні насіння 1,5—2 г на 1 м2, закладаючи на глибину 0,5—1,5 см в залежності від ґрунту) і багаторічною (висівають насіння під зиму» в середині літа). Рослина морозостійка і добре переносить зиму, а краще росте на багатих гумусом грунтах, не любить перезволожень. Догляд за нею такий же, як і за цибулею ріпчастою. Після збору листя (схожі на листя ріпчастої цибулі) цибуля-батун підгодовують рідким гноєм або мінеральними добривами (на відро води 50 г аміачної селітри, 30 г суперфосфату і 20 г хлориду калію).

Порада:

Дерева, що ростуть поблизу будівель, в більшості випадків не можуть стати причиною суттєвих пошкоджень будівель. Такі явища, як осідання споруди або які-небудь його структурні ушкодження можуть бути зумовлені іншими чинниками, в числі яких можна назвати головними грунт і якість фундаменту
Зазвичай я вирощую цибулю з сіянки. В наших умовах це найбільш оптимальний варіант отримання пристойного врожаю. Однак у цьому сезоні пішла на експеримент: вирішила виростити її з насіння, так як в нашій родині дуже люблять велику і солодку салатну цибулю
Що таке мікроклімати? Ви коли-небудь помічали, що у вашому саду є такі місця, де сніг тане навесні в останню чергу? Або як одні і ті ж нарциси в одній частині саду ростуть і процвітають, а в іншій лише роблять вигляд, що ростуть? Швидше за все, виною тому різні микроклимати на вашій ділянці
Scroll to top