Салати цінуються, насамперед, за їх харчові властивості, простоту вирощування і скоростиглість. Грунт для його посадки потрібен бути родючим, з низьким рівнем кислотності. Для того, щоб у вас на грядці свіжий салат був постійно, висівати його краще всього невеликими «порціями» раз на два тижні.
Листові салати висіваються на відстані 5-10 см один від одного, між рядками – 15-20 см. Качанові вимагають більш рідкісною розсадження, 20-25 або 25-30 см. між кущиками в залежності від сорту. Якщо все ж при посіві насіння ви злегка загустили посадки, своєчасне проріджування допоможе отримати міцні, повноцінні розетки. Насіння салатів висівають на глибину не більше 1,5 см.
Всі сорти салату світлолюбні і вологолюбні, тому місце для його посадки вибирають з максимальною кількістю сонячного світла. Якщо світла буде недостатньо, розетки будуть формуватися витягнутими і слабкими.
При недостатньому поливі в умовах високих температур салати випускають квіткове стебло і починає гірчити листя. Салати листових видів поливають двічі на тиждень зверху з лійки з насадкою «дощик», качанові сорти рекомендується поливати в рядки.
Підживлення листового салату проводяться у разі, якщо грунт на грядках не був досить родючим. Якщо ж живлення рослин вистачало, то підживлення проводити немає необхідності, оскільки це скоростиглі культури і ростуть швидко. Салати качани сортів бажано підгодувати один або два рази за весь період їх зростання комплексом мінералів.