ТОП товари

Шток-роза

Ціна: очікується

Перець (солодкий)

Ціна: очікується

Часник "Промінь"

Ціна: очікується

Виноград "Восторг"

Ціна: очікується

Квамокліт перистий

Ціна: очікується

Томат

Ціна: очікується

Підвищуємо врожайність

Овочі – це джерело незамінних поживних речовин, які вкрай необхідні людському організму. Споживаючи рослинну їжу, людина відновлює свій організм біологічно активними органічними елементами. Клімат і ґрунт у південній частині дає можливість вирощувати величезний спектр овочевих культур, які властиві південному регіону країни. Всього  налічується приблизно 30 різновидів основних овочів і ще багато додаткових.

Квадратний метр присадибної ділянки може виростити до 20 кг помідорів і огірків, до 18 кг картоплі, 1,5 кг капусти і моркви. Висока врожайність є результатом старанного оброблення грунту, своєчасного посіву якісних, відібраних, підготовлених насіння кращих сортів. При проростанні перших сходів необхідно ретельно стежити, щоб не було густоти. Поганий і зворотний ефект – рідкісне стояння. Слід проводити видалення бур'янів, берегти запаси вологи в ґрунті методом мульчування і розпушування, захищати рослини від пошкоджень хворобами чи шкідниками. Під час найбільшого зростання та для поліпшення харчування треба підгортати культури, щоб викликати додаткове коренеутворення, робити прищіпку, підв'язку, вводити рідке підживлення методом поливу. Важливий також своєчасний збір урожаю, його сортування та правильні умови заощадження, щоб запобігти гниттю і в'янення овочів.

По переносимості температурних умов овочеві культури поділяються на п'ять категорій.

  • Перша група - холодостійкі (салат, шпинат, боби, горох, редис, цибуля ріпчаста, капуста, коренеплоди);
  • Друга група - морозостійкі (щавель, ревінь, часник, спаржа, багаторічна цибуля);
  • Третя група - теплолюбні (баклажан, перець, томат, огірок);
  • Четверта група – проміжні між теплолюбними і холодостійкими (картопля, надземна частина якого, як і у помідорів, гине при температурі повітря нижче нульової позначки, а створення бульб відмінно утворюється при 16 - 20 градусів тепла, як у холодостійких);
  • П'ята група - жаростійкі культури (кавун, диня, патисон, кабачок, гарбуз, квасоля, цукрова кукурудза).

Щоб запобігти розвитку хвороб овочів і спад врожайності, не слід висаджувати овочі одного виду щорічно на одній і тій же площі.

При виборі присадибної ділянки, якщо звичайно є така можливість, краще віддати перевагу відкритому місцю, тобто незатененному будівлею або плодовими деревами. Нормою вважається розподілити грядки під овочеві культури у південній стороні будинку або саду. А ось з східної, західної, а тим більше з північної сторони це робити небажано. Якість вирощеного врожаю безпосередньо пов'язано з тим, якою мірою рослина застосовує отриману сонячну енергію. І чим застосування досконаліше, тим більше його витривалість. Внутрішні процеси, які відбуваються в овочевих культурах, тісно взаємодіють один з одним (дихання, асиміляція, випаровування, вбирання вологи і солей кореневою системою). Неправильне протікання якого-небудь процесу або його розлад неминуче породжує зниження зростання, уповільнення розвитку, погіршення добротності і чисельності врожаю.

Повноцінний розвиток і прискорене зростання будуть гарантовані, якщо рослина отримує достатню кількість тепла. Томати, огірки, кавуни, дині, гарбузи, кабачки, баклажани, перець особливо страждають від нестачі тепла і можуть навіть загинути, якщо температура повітря знизитися до нульової позначки. Рослина може пропасти, якщо тривалий відрізок часу зберігається температура 6-7 градусів тепла, особливо у сиру і дощову погоду. Якщо температурний режим зберігається в межах 15 градусів тепла і вище цієї позначки, то зростання проходить у межах норми, а цвітіння і плодоношення підходить температура повітря 20-25 градусів тепла.

Капуста, редис, буряк, цибуля, морква, горох, зелень, відносяться до холодостійких овочевих культур, при зниженні температури повітря до 2 градусів морозу можуть протягом тривалого періоду часу існувати. Недовгі заморозки до 7 градусів, а іноді і до 12-ти не завдають їм сильної шкоди. Для холодостійких категорій овочів прийнятний температурний режим 15-17 градусів з плюсом, при якому вони будуть стрімко розвиватися. Температурні показники, що перевищують 25 градусів тепла, шкідливо позначаються на них. При 7 градусах тепла картопля проростає, а найкращі показники зростання і бульбоутворення зафіксовані при 15-17 градусів з плюсом. Зниження бульбоутворення відбувається при 25 градусах, а повне його припинення настає при 30 градусах спеки.

Велика кількість світла вимагають помідори, перець, квасоля, цукрова кукурудза, дині, кавуни, баклажани. А ось зелень, капуста, коренеплоди освітлення сприймають в залежності від одержуваного тепла і вологи. Вирощування овочевих культур проходить плідніше при поліпшеному освітленні, якщо немає надмірної посухи, з температурним режимом, що не перевищує 20 градусів тепла. Внаслідок цього навесні не варто спізнюватися з термінами посіву і посадки, коли світловий день стає довшим. Затримка до 10-ти діб може призвести до відставання у дозріванні коренеплодів, капусти та цибулі практично на місяць, а також до зниження врожаю.

Порада:

Мистецтво під назвою Ландшафтний дизайн - основні тенденції. Парк "Тюїльрі" і "Версальський", "Нол" парк і сад замку "Leeds", парк "Катсура" і знаменитий сад "П'ятнадцяти каменів" - це все великі ландшафтні твори різних епох і народностей, які поклали початок виникненню в XX столітті мистецтва...
Вирощування латаття у штучно створеній водоймі, справа має безліч дрібних нюансів. Але все складно лише на самому початку. Все-таки так приємно бачити ніжні водяні німфи у себе на ділянці, тому, чому б не спробувати почати їх вирощувати?
Зазвичай я вирощую цибулю з сіянки. В наших умовах це найбільш оптимальний варіант отримання пристойного врожаю. Однак у цьому сезоні пішла на експеримент: вирішила виростити її з насіння, так як в нашій родині дуже люблять велику і солодку салатну цибулю
Scroll to top