ТОП товари

Томат

Ціна: очікується

Полуниця (ремонантна)

Ціна: очікується

Катарантус

Ціна: очікується

Самшит вічнозелений

Ціна: очікується

Агрус

Ціна: очікується

Перець (солодкий)

Ціна: очікується

Якщо є на городі вільний клаптик землі, то використовувати його варто під бобові культури (боби, горох або квасоля). Ці рослини не тільки прикрасять ваш город, але і дуже знадобляться до столу, так як по своїй харчовій цінності вони близькі до м'яса.

Горох

Крім великої кількості білків, насіння гороху містять значну кількість крохмалю, жирів і велику групу вітамінів: В1, В2, Вб, С, РР, каротин. При чому вітаміну B1 в два рази більше ніж у хлібі, В2 — в півтора рази, РР— в 5 разів і т. д.

З насіння гороху готують гарніри, супи, пюре, начинки, їх маринують, консервують та ін.

Для підвищення врожайності гороху та інших бобових культур застосовують азотобактерин, нітрагін, фосфобактерин. Посів проводять в кінці квітня - початку травня. Норма висіву 15-20 г на 1кв.м., глибина посіву — 3-5 див. Схеми посіву — від дворядкового (50-20 см) до суцільної стрічкової. Сіють спочатку ранні, потім середні і пізні сорти. Після посіву грунт накочують.

Горох — холодостійка рослина, насіння його проростає при температурі 1-4°С, а сходи витримують заморозки до -6°С. Оптимальна температура для росту рослин 15-20°. Ранні сорти гороху встигають на 45-50 день. Догляд зводиться до прополки і розпушування грунту в міжряддях, боротьба з шкідниками і хворобами.

Кращі з цукрових сортів — Невичерпне 195, з лущенных — Овочевий 76.

Зелений горошок зазвичай прибирають, коли рослини утворюють 80-85% виконаних, придатних для лущення бобів. Передчасна прибирання різко знижує врожай, а запізнювання - його якість.

Боби

Боби залучають городників своєю невибагливістю до грунту, до догляду. А багате в плодах вміст білкових речовин (5% і вище), вуглеводів (крохмаль 6% і Цукрів до 2,6%), жирів (до 2,2%) і вітаміну С (33 мг%), каротину (0,22 мг%) фосфору, заліза і кальцію враховується в дієтичному харчуванні.

Віддають перевагу багаті гумусом зв'язні ґрунти і калійно-фосфорні добрива. Піщані ґрунти під боби непридатні. Строк сівби — кінець квітня-початок травня. Норма висіву — 10-15 г на кв. м. Глибина посіву — 4-8 див. Його проводять рядовим способом (45х15 см). Догляд за рослиною аналогічний догляду за квасолею. Прибирають зелені боби в кілька строків, через кожні 7-10 днів. Товарна стиглість настає у сорту Російські чорні через 45-50 днів, насіння дозрівають через 90-120 днів.

Квасоля

Квасоля вперше була завезена до Європи Колумбом з Америки і вирощувалася як рідкісна рослина в ботанічних садах. В нашій країні вона почала культивуватися тільки з XVIII століття як рослина декоративна, а потім — кормове. Багатство зерен квасолі рослинними білками (до 6%), вуглеводами, жирами і вміст в них вітамінів С (до 50 мг%), групи В, каротину, кальцію, фосфору, заліза визначає використання насіння в дієтичному харчуванні як у свіжому вигляді (салати), так і у відварному (супи, соуси). У Болгарії стручки без насіння (15 г варять 4 години в 1 літрі води — дводенна доза) застосовують при діабеті.

Рослина однорічна, з розгалуженим стеблом, трійчастими листками і квітками від білого до фіолетового кольору.

Квасоля — теплолюбна культура, в сприятливі роки формує добрий урожай. Розміщують її після картоплі, капусти, коренеплодів.

Значно підвищує врожай на окультурених легких ґрунтах з нейтральною реакцією середовища. Посів рядовий (відстань між рядами 45 см, між насінням у рядку 10-12 см). Норма висіву 8-14 г на 1 кв. м., глибина посіву — 3-5 див.

Висівають квасоля, коли грунт прогріється на глибину 15 см до 10-12°С.

При догляді за посівами важливо не допускати утворення кірки. Квасоля виносить на поверхню сім'ядолі, і, пробиваючись через кірку, сходи ламаються.

Рослина необхідно утримувати чистим від бур'янів, рихлити міжряддя, в першу підгодівлю включити 10-20 г аміачної селітри на 1 кв. м., а коли рослина досягне 10-15 см висоти його треба злегка підгорнути. Для витких сортів квасолі потрібні опори (кілки). Збір зелених плодів у ранніх сортів починають через 50-60, у середніх — через 60-70 днів після посіву. Його проводять зазвичай в прохолодні дні, краще вранці і ввечері, і повторюють багаторазово через 4-6 днів.

 

Порада:

Що таке мікроклімати? Ви коли-небудь помічали, що у вашому саду є такі місця, де сніг тане навесні в останню чергу? Або як одні і ті ж нарциси в одній частині саду ростуть і процвітають, а в іншій лише роблять вигляд, що ростуть? Швидше за все, виною тому різні микроклимати на вашій ділянці
Мистецтво під назвою Ландшафтний дизайн - основні тенденції. Парк "Тюїльрі" і "Версальський", "Нол" парк і сад замку "Leeds", парк "Катсура" і знаменитий сад "П'ятнадцяти каменів" - це все великі ландшафтні твори різних епох і народностей, які поклали початок виникненню в XX столітті мистецтва...
Багато хто погодиться, що обличчям будинку є вітальня. Саме в ній приймають гостей і родичів, збираються з друзями. Вона є найулюбленішим місцем відпочинку всіх членів родини. До інтер'єру вітальні пред'явлені найвищі вимоги. Від її оригінальності, унікальності і привабливості буде залежати і...
Scroll to top