ТОП товари

Тюльпан

Ціна: очікується

Агрус

Ціна: очікується

Гіпсофіла

Ціна: очікується

Гацанія

Ціна: очікується

Виноград "Восторг"

Ціна: очікується

Флокс Promise Mix

Ціна: очікується

Отримана нами у спадок від великих мислителів минулих століть і стала крилатою фраза «Все нове – це добре забуте старе» як не можна краще підходить до появи в наших садах-городах чергового заморського «дива» – чайота або мексиканського огірка.

Це прибулець з Мексики і Центральної Америки зараз стає вельми популярним у любителів «їстівних» експериментів. Багато хто із задоволенням і цілком успішно вирощують цю не складну в агротехніці, але надзвичайно корисну рослину, яке дає не тільки смачні й поживні плоди. Підземна частина, верхівки молодих пагонів і навіть довгі виткі стебла чайота – всьому знаходиться практичне застосування.

Знайомий незнайомець

Не всі, хто зараз з ентузіазмом взявся за вирощування цього дивного мексиканського огірка, знають, що чайот у нас – вже давно не гість. Більше століття тому він з'явився в культурі овочівництва і активно культивувався, проте потім культура була втрачена. Нова хвиля інтересу до цієї рослини з'явилася через 30-40 років, але і вона швидко зійшла нанівець. До 80-х років минулого століття любителі екзотики черговий раз зацікавилися вирощуванням чайота. У регіонах Чорноморського узбережжя почали культивувати рослину в промислових масштабах і загадковий овоч з'явився на прилавках магазинів і на ринках.

До речі! Чайот містить велику кількість амінокислот і вітаміну С, а його бульби й листки використовують як сечогінний і протизапальний засіб. Чай, приготовлений із рослини, може застосовуватися при лікуванні склерозу судин і різних захворювань нирок, при підвищеному кров'яному тиску.

Чайот – представник численного сімейства гарбузових. Плоди у нього м'ясисті, досить великі, і за смаком нагадують кабачок. Їх використовують для консервування, як огірки або кабачки, а також у свіжому вигляді для кулінарії. Насіння, має легкий горіховий присмак, їдять смаженими.

В їжу використовуються і бульби рослини, в яких міститься велика кількість крохмалю. Відварені вони нагадують картоплю, а в смаженому вигляді – картоплю з грибами. Верхівки пагонів і листя смажать і їдять. Висохлі тонкі стебла – дуже міцний подвязочный матеріал, який широко застосовують у садівництві, а також для виготовлення різних плетених виробів.

Врожайне насіннячко

Виростити чайот зовсім не складно, хоча його екзотичне походження все ж дає про себе знати. З-за тривалого періоду вегетації, який становить в середньому 200 днів, і нездатність переносити низькі температури, його вирощують однорічною культурою. На батьківщині це багаторічник, який живе і плодоносить протягом 20 і більше років. Ефективніше всього вирощувати чайот з насіння, висіяного безпосередньо в грунт.

Досвід багатьох городників показує, що використання розсадного способу малоефективно і не дає бажаного результату. Справа в тому, що ця рослина відноситься до культур короткого світлового дня. Для правильного росту, формування і закладки квіткових бруньок, а також для появи бутонів рослина має отримувати світло 10-12 годин в день. Такі умови складаються не раніше серпня.

Насіння, посіяні у відкритий грунт в третій декаді травня, проростає при температурі грунту не нижче +15°С через 7-10 днів. Грунт для посадки насіння кращий родючий і добре дренований. Це можуть бути суглинки, торфовища, підзолисті або супіщані грунти з нейтральною кислотністю. Для швидкої появи сходів ділянку з насадженнями можна накрити поліетиленовою плівкою або для кожної лунки зробити міні-тепличку з половинки пластикової пляшки. Оптимальна температура для росту і розвитку рослин становить +20...28°С. Укриття знімають, коли сходи дадуть кілька листків. Як рослині вологих тропіків, чайоту необхідно не тільки тепло, але і рясні поливи теплою водою, які регулярно проводять протягом усього періоду вегетації.

Від сходів до врожаю

У перші тижні сходи ростуть повільно, потім зростання прискорюється і рослина потребує вертикальної шпалери або підв'язування до опор. При висоті 50 см верхівку головного пагона прищіпують, а на рослинах залишають 2-3 бічних пагони, видаляючи інші. Перша зрізка бічних пагонів зазвичай проводиться на початку другої декади червня.

Порада! Видалені з рослин верхівки пагонів з молодими листям містять багато поживних і корисних речовин, їх використовують для приготування салатів або овочевих гарячих страв.

Через 10-15 днів обрізку повторюють. У місцях зрізів утворюються нові пагони, на яких потім формуються жіночі квітки. В комфортних умовах чайот швидко нарощує листову масу, тому молоді пагони рекомендується зрізати два рази на місяць, щоб рослина не розросталося і даремно не витрачав запаси поживних речовин. На протязі всього періоду вегетації після поливів грунт навколо рослин обов'язково розпушують. Перше розпушування, яке проводять на початковій стадії росту сходів, роблять більш глибоким, подальші – дрібними, щоб не пошкодити кореневу систему.

У другій половині вегетаційного періоду чайот потребує в додатковому харчуванні. При появі перших квіток проводять підгодівлю органічними, а через 2 тижні – мінеральними добривами. Плоди починають дозрівати до середини вересня. Їх, не допускаючи перезрівання, акуратно знімають, розкладають у ящики і зберігають при температурі не вище +6...8°С і рівні вологості до 80% в приміщенні з доброю вентиляцією. Закінчують збирання плодів і викопування бульб після перших заморозків.

Порада:

Дерева, що ростуть поблизу будівель, в більшості випадків не можуть стати причиною суттєвих пошкоджень будівель. Такі явища, як осідання споруди або які-небудь його структурні ушкодження можуть бути зумовлені іншими чинниками, в числі яких можна назвати головними грунт і якість фундаменту
Зазвичай я вирощую цибулю з сіянки. В наших умовах це найбільш оптимальний варіант отримання пристойного врожаю. Однак у цьому сезоні пішла на експеримент: вирішила виростити її з насіння, так як в нашій родині дуже люблять велику і солодку салатну цибулю
Що таке мікроклімати? Ви коли-небудь помічали, що у вашому саду є такі місця, де сніг тане навесні в останню чергу? Або як одні і ті ж нарциси в одній частині саду ростуть і процвітають, а в іншій лише роблять вигляд, що ростуть? Швидше за все, виною тому різні микроклимати на вашій ділянці
Scroll to top