При всіх способах зберігання гладіолусів головне - щоб вони були визрілими і добре висушеними.
Викопувати гладіолуси потрібно через 35-45 днів після цвітіння. Щоб не захворіли цибулини ранніх сортів, не тримайте їх у ґрунті до тих пір, поки будуть готові до викопування середньостиглі та пізні.
Пізніше всіх викопують гладіолуси, отримані з діток. Всі сорти повинні бути викопані не пізніше середини жовтня.
З цибулин акуратно обтрусіть землю і обріжте ножем листя, залишаючи 1-2 см стебла. Потім просушіть їх 2-3 дні на сонечку, після чого ще 2-3 тижні - в приміщенні при температурі +20...+30С.
На замітку. Не поспішайте з очищенням гладіолусів. Коріння і материнську цибулину прибирайте тільки тоді, коли вони добре відділяються. Якщо ні, то почекайте, поки цибулини ще підсохнуть, інакше можна пошкодити дінці. Діток теж краще відділяти вже з огрубілим лушпинням.
Після сушіння, очищення і перебирання цибулини можна відправляти на зберігання. Якщо садивного матеріалу небагато, його можна зберігати у паперових пакетах у відділенні для овочів або на дверцятах холодильника. А можна скласти цибулини в картонну коробку, в якій попередньо проробляють отвори для вентиляції. Кожен шар потрібно пересипати сухою тирсою, річковим піском, золою або перекласти папером.
Щоб уберегти цибулини від трипсів, в коробку насипають трохи порошку від тарганів. А від хвороб допоможуть кілька вкладених ватних тампонів, змочених йодом.
Далі потрібно вибрати саме прохолодне місце у квартирі, наприклад, на підлозі біля балконних дверей або під ванною (якщо підлога не обігрівається).
Дитинку зберігають тільки в холодильнику і обов'язково за сортами.
Час від часу цибулини слід діставати і оглядати. При виявленні ознак захворювання уражені місця вирізують і замазують зеленкою. Сильно пошкоджені цибулини викидають.
Посадковий матеріал можна обробити розчином марганцівки або витримати в препараті максим, якщо перед зберіганням миєте бульбоцибулини. Якщо ні, то краще зайвий раз їх не мочити. Обробку проводять одразу після викопування. Цибулини потім обов'язково добре просушують.