ТОП товари

Ожина

Ціна: очікується

Картопля (супереліта)

Ціна: очікується

Катарантус

Ціна: очікується

Квасоля

Ціна: очікується

Квамокліт перистий

Ціна: очікується

Флокс Promise Mix

Ціна: очікується

Спеції та прянощі і їх цілющі властивості

Спеції, прянощі, різна приправа, ароматичні рослини і трави використовувалися в лікуванні здавна, ними користувалися такі знамениті лікарі, як Гіппократ, Авіценна. Фахівці та дослідники підтверджують, що багато спеції не просто надають стравам смаку - вони також виліковують.

Прянощі - продукт виключно рослинного походження. Причому рослини, що дають прянощі, належать більш ніж до 30 різних ботанічних родин. Вживання в їжу різноманітних прянощів дозволить зберегти здоров'я і продовжити молодість, поліпшити настрій. Іноді буває корисно просто спекти і з задоволенням скуштувати кілька булочок, наприклад з корицею і мускатним горіхом, щоб відчути себе краще.

Спеції і прянощі - це чорний перець, карі, куркума, кардамон, кориця, гвоздика, паприка, імбир, шафран, мускатний горіх, мелений перець чилі і багато інших.

Чорний перець - це одна з найпопулярніших спецій і має більше протипоказань, ніж показань. З-за сильної пекучості чорний перець може нашкодити навіть людям зі здоровим шлунком, так як обпікає слизову, а це може призвести до гастритів. У день можна вживати не більше 6 зерен або чверть чайної ложки чорного перцю, звичайно, якщо Ви здорові. Мало кому відомо, що абсолютно неповторний смак у поєднанні з чорним перцем набувають і фрукти.

Інша різновид перцю - білий. Він не такий гострий і складний, як чорний, і володіє своєрідним смаком. Додають його в молочні і вершкові соуси, а також в картопляне пюре.

Кориця. Для її виготовлення використовують кору коричних дерев, яку знімають смужками довжиною до 30 див Вона володіє ніжним ароматом і солодкуватим, злегка пекучим смаком. Зазвичай ми купуємо мелену корицю, але переважно використовувати її у вигляді паличок. Кориця покращує циркуляцію крові, стимулює травлення, зігріває, лікує від застуди, перешкоджає збільшенню ваги. Підвищує ефективність кровопостачання різних органів і тканин, усуває депресивні стани. Лише половина чайної ложки кориці в день значно знижує рівень цукру в крові у діабетиків. Печиво, пироги з яблуками, пудинги, сирні вироби - ось лише невеликий перелік її застосування.

Гвоздика - тропічне дерево родини миртових "гвоздикове дерево", висушені квіткові бруньки, що розкрилися (бутони) якого використовуються як прянощі і для отримання ефірної олії гвоздичної. У гвоздики сильний аромат і пекучий смак. Вона високо цінується в медицині як хороший вторгнень, ароматичне і бактерицидний засіб. Настій і відвар гвоздики чудово допомагає при зубному болю, дезінфікує і освіжає порожнину рота. Гвоздика сприяє швидкому відновленню сил після нервового і фізичного перевтоми, збільшує об'єм і активність пам'яті. Дуже часто її використовують у приготуванні маринадів. У поєднанні з корицею застосовують у виготовленні кондитерських виробів, з чорним перцем - м'яса і соусів.

Зібрані бруньки сушать (ферментують) прямо на сонці до тих пір, поки вони не почнуть видавати особливого тріска при переламуванні. У гвоздики хорошої якості еластичність черешка потім відновлюється і тому навіть у висушеному вигляді вона гнеться, а при натискуванні її на папір залишається маслянистий слід. Гвоздика хорошої якості, якщо її з силою кинути в склянку з водою, повинна тонути, у крайньому випадку - плавати вертикально, головкою вгору, але не горизонтально (це буде означати погана якість).

Імбир - неперевершений лекарь. Застосовується майже у всіх видах індійських страв. Використовують свіжий корінь, сухий або у вигляді порошку. У сушеному вигляді імбир гостріше свіжого. Імбирний чай - вірний засіб від застуди. Регулярне вживання імбиру в їжу в невеликих кількостях збільшує внутрішнє тепло, збуджує апетит, стимулює обмін речовин, виводить з організму шлаки, відновлює імунітет. Крім того, він чудово активізує травлення, усуває спазми в кишечнику. Імбир підвищує психічну стійкість в стресових ситуаціях, відновлює сили при фізичної та психічної втоми, лікує простудні і легеневі захворювання, нормалізує діяльність щитовидної залози. Він чудово лікує більшість шкірних і алергічних захворювань, бронхіальну астму, порушення мозкового кровообігу. Пекучий імбир розріджує кров, за рахунок чого мозок краще забезпечується киснем, активізуються функції відчуттів сприйняття та інтелекту. З цієї причини імбир дуже корисний для людей, зайнятих інтелектуальних та комунікуючих працею.

Кардамон відноситься до сімейства імбирних. Зелені стручки кардамону мають ніжний аромат і користуються великою популярністю у кулінарів Європи і Азії. Застосовують вылущенные насіння (цілі або мелені). Кардамон використовується як освіжувач дихання, стимулює травлення, допомагає очистити нирки і заспокоїти шлунок. Згідно Аюрведе - найдавнішої науки, вживання в їжу кардамону, в значній мірі сприяє активності і ясності розуму, дає відчуття легкості, спокою і благополуччя. Його блідо-зелені стручки використовують в основному для ароматизації напоїв і солодких страв.

Куркума - використовують коріння з сімейства імбирних. У молотом вигляді це яскраво-жовтий порошок з тонким ароматом і слабожгучим смаком. Ця приправа, яку можна виявити в більшості індійських страв. Володіє прекрасним лікувальним дією. Здатна значно призупинити розвиток хвороби Альцгеймера, перешкоджає утворенню вузликів в судинах головного мозку, викликаного цим захворюванням. У цієї приправи є ще безліч корисних властивостей. Вона сприяє підвищенню опірності організму до різного роду інфекцій, а також виведенню токсинів з печінки людини. Куркума також очищає кров і має сечогінну дію, відновлює сили.

Мускатний горіх - плід вічнозеленої рослини з теплим, дурманяще-пряним, злегка перцевим ароматом незмінно популярний у кулінарів всього світу. У молотом вигляді він швидко видихається. Речовини, що містяться в мускатном горісі, живлять клітини головного мозку, дітородних органів і крові, заспокійливо діє на розум, підвищує яскравість сприйняття світу, покращує травлення. Мускат додають в пудинги, овочеві страви, до риби, птиці, м'ясні рулети, запіканки.

Чорний кмин. У медицині Сходу насіння чорного кмину здавна використовують для лікування багатьох захворювань і загального зміцнення організму. На думку арабських лікарів, у поєднанні з медом калінджі (чорний кмин) покращує пам'ять і зір. Чорний кмин не подразнює слизову оболонку шлунка, тому є ідеальним засобом для лікування і профілактики захворювань шлунково-кишкового тракту, добре допомагає при розладах травлення, сприяє кращій засвоюваності їжі.

Коріандр стимулює роботу травної системи і сприяють виведенню шкідливих речовин і шлаків з організму. Великі насіння коріандру володіють приємним солодкувато-гострим смаком і ефектно поєднуються з овочами, особливо коренеплодами, полегшуючи при цьому їх засвоєння.

Фенхель благотворно діє на травлення і стимулює вироблення молока у годуючих матерів. Чай з фенхелю корисний при болях в животі (особливо у дітей). Його п'ють як засіб від безсоння, усуває страхи і нервозність.

Кумін (зіра) володіє більш сильним і приємним ароматом, у порівнянні з кмином, багатий ефірними маслами, білком, кальцієм, містить смолисті речовини і цукор. Зіра очищає, виводить з організму шлаки, стимулює нервову систему, дає відчуття легкості і розкутості. Насіння володіють яскраво вираженою антисептичною властивістю, сприяють загоєнню ран. Ефірне масло використовується у стоматології (тимиановое масло - тимол). Спектр кулінарного застосування куміна дуже широкий, є одним з "основних" інгредієнтів східного плову і м'ясних страв; важливий компонент у приготуванні овочевих і рисових страв.

Шафран - оранжево-червоні пряні рильця альпійського крокусу по праву називають "царем прянощів". Аромат шафрану тонкий і приємний, а його специфічний гостро-гірко-солодкий смак неможливо сплутати ні з чим. Шафран - надзвичайно стійкий барвник і сильна пряність, широко використовується в різних національних кухнях, дуже популярний у гурманів Сходу. У поєднанні з молоком зміцнює серце і нервову систему, покращує колір обличчя, створює веселий, радісний настрій, живить всі тканини організму, головним чином кров. Вживати шафран потрібно в дуже малій кількості (для страви 4-5 чоловік достатньо кілька жилок).

Чилі - з давнину використовувалося як кращий засіб для боротьби з холерою. Забезпечує організм вітаміном С в 3 рази більше, ніж цитрусові, а також зміцнює організм в період зимових холодів. Перець чилі відрізняється від звичайного червоного перцю більш червоним кольором, солодкуватим запахом і вираженим лікувальним дією на організм. Пекучий перець чилі нормалізує активність нервової тканини головного мозку, лікує епілепсію, попереджає розвиток атеросклерозу. Активізує травлення, підвищує секрецію шлункового соку, покращує роботу печінки, лікує гепатити. Полегшує стан при бронхіальній астмі, кашлі, ангіні, грипі. Завдяки наявності в червоному пекучому перці аскорбінової кислоти (вітаміну С) і вітаміну P, він сприяє зміцненню і очищення судин. Червоний перець застосовується для зниження вмісту холестерину, поліпшення циркуляції крові і очищення судин. Велика кількість вітаміну A дозволяє використовувати корисні властивості червоного перцю для поліпшення зору і формування скелета.

Багато прянощі і спеції мають зігріваючий ефект, корисних при простудних захворюваннях і інфекціях, стомлених м'язах, артриті і ревматичних болях. Їх пікантний аромат підніме настрій і знімає стрес.

Зігріваючий напій проти застуди
Імбир, кориця і гвоздика - основні складові цього ароматного зігріваючого напою. Вони володіють не тільки антисептичними властивостями, але і чудовим смаком і ароматом. У підсумку - сильний засіб від простудних захворювань і інфекцій. Помити і очистити корінь імбиру довжиною близько 5 см і натерти на тертці; трубочки кориці (2 шт) дрібно подрібнити; гвоздика (4-5 шт.). Скласти в каструлю і налити 300 мл води. Варити на повільному вогні 15-20 хвилин. Готовий відвар процідити і додати мед за смаком.

Порада:

Багато хто погодиться, що обличчям будинку є вітальня. Саме в ній приймають гостей і родичів, збираються з друзями. Вона є найулюбленішим місцем відпочинку всіх членів родини. До інтер'єру вітальні пред'явлені найвищі вимоги. Від її оригінальності, унікальності і привабливості буде залежати і...
Дерева, що ростуть поблизу будівель, в більшості випадків не можуть стати причиною суттєвих пошкоджень будівель. Такі явища, як осідання споруди або які-небудь його структурні ушкодження можуть бути зумовлені іншими чинниками, в числі яких можна назвати головними грунт і якість фундаменту
Зазвичай я вирощую цибулю з сіянки. В наших умовах це найбільш оптимальний варіант отримання пристойного врожаю. Однак у цьому сезоні пішла на експеримент: вирішила виростити її з насіння, так як в нашій родині дуже люблять велику і солодку салатну цибулю
Scroll to top