При сьогоднішньому ритмі життя, при нашій екології, наших умовах живлення, навіть здорова людина має потребу в очищенні організму. Рослинні сорбенти. Про цьому методі розповідає Марія Мілаш. Кожен з нас може користуватися рослинними сорбентами, які дарує нам природа. Сорбенти здатні сорбувати і виводити з організму мікроби, віруси, токсини, а також алергени і нерасщепленные вуглеводи.
Пектин є високоефективним профілактичним і лікувальним натуральним ентеросорбентом. Потрапляючи в кишечник, пектин утворює гель: розбухає, поглинає рідину з просвіту кишечника і, просуваючись захоплює токсичні речовини. Крім того, пектин сприяє пригніченню життєдіяльності хвороботворних бактерій. Засоби, що містять пектин, призначають при схильності до запорів, інтоксикаціях, отруєннях, для зниження ваги. Багато пектину містить буряк, чорна смородина, полуниця, агрус, яблука, персики, абрикоси, сливи, груші, журавлина, капуста білокачанна, морква, малина, апельсини, виноград. Трохи менше, але цілком достатньо їх міститься в кавунах, динях, лимонах, мандаринах, вишні, черешні, баклажанах, цибулі, огірках, картоплі.
До рослинних сорбентів відноситься і клітковина. Вона застосовується для виведення шлаків кишечника, при атеросклерозі, запорах. Дуже багато клітковини містять горіхи, родзинки, свіжі гриби, агрус, чорнослив, полуниця, смородина, крупа гречана і перлова, вівсяні пластівці, квасоля, горох, картопля, морква, баклажани, перець, гарбуз, щавель. Досить багато її і в житньому хлібі, пшоні, зеленій цибулі, огірках, буряках, помідорах, редисці, дині, грушах, яблуках, винограді, бананах.
Існує безліч засобів, у тому числі і трави для схуднення, прянощі, трав'яні збори, чаї, дія яких засновані, майже всіх, на очищенні організму. Якщо продукти не забезпечують нормальної роботи кишечника, необхідно звернутися до проносних засобів, які також відіграють роль сорбентів.
Найбільш корисними для нашого здоров'я вважається мінеральна вода, зелений і трав'яний чай, фруктові і овочеві соки, сколотини. Коктейль з молочної сироватки та овочевого соку, активізує процеси травлення і виводять з організму шкідливі речовини. Дуже часто, приготувавши сир, ми виливаємо молочну сироватку чи маслянку, а адже це низькокалорійний напій є джерелом вітамінів для нашого організму. Дієтологи рекомендують змішувати сколотини (молочну сироватку) з трав'яними, овочевими та фруктовими соками.
В аптеках в даний час є широкий асортимент трав'яного чаю на всі випадки життя. Але якщо Ви добре розбираєтеся в травах, то можна заготовлювати збори самостійно. У трав'яному чаї поряд з вітамінами і мінеральними солями містяться антисептичні ефірні масла, протизапальні дубильні речовини і стимулюють процеси травлення гіркі речовини.(див. Лікувальні трав'яні чаї)
Як очистити організм і схуднути?
Ця лікувальна і очищаюча дієта, стимулююча функції органів виділення і сприяє обміну речовин і видалення з організму токсинів і шкідливих речовин. Протягом 4 днів поспіль є тільки сирі овочі і плоди або сушені (замочені з вечора, настої випивають теж), горіхи, настої з листя або кава з цикорію, зелений чай, мед, рослинне масло 1-3 ч. л., 100 грам підсушеного житнього хліба, картоплю тільки у вигляді сирого соку.
5 день - все теж, додати один чорний сухар.
6 день - все теж, але в обід додати 2-3 картоплини, зварені без солі.
7 день - все теж і 2 сухаря, 0,5 кислого молока (кефіру).
8 день - все теж і 1 яйце.
9 день - повторити 8 день.
10 день - додати 1 ч. л. вершкового масла і 2 ст. л. сиру з 1 ч. л. раст.м.
Так продовжити ще 4 дні. Починаючи з 15 дня можна їсти 100 грам відвареного м'яса, але не більше 2 разів на тиждень.
2 рази на тиждень (понеділок, вівторок) повторювати режим перших чотирьох днів).
Вживайте менше солі, так як вона затримує воду і перешкоджає зниженню ваги. Швидко схуднути можна, якщо тільки на кілька днів повністю відмовитися від вживання солі. Безсольова дієта корисна не тільки для фігури, але і для здоров'я. Але надовго відмовлятися від солі не слід.
Квас допоможе схуднути. Цей квас прискорює спалювання жирів в організмі, прискорює обмін речовин. Взяти 3 середніх буряків, нарізати кружечками, скласти в трилітрову банку, залити хлібним квасом, настояти добу, коли загусне, додати 3 ст. л. меду, банку прикрити марлею.
Перед кожним прийомом їжі для схуднення корисно приймати по 1 ч. л. яблучного оцту, розведеного в 0,5 склянці кип'яченої води. Яблучний оцет ускроряет спалювання жирів.
Огірки - дуже корисний продукт, що складається із 97% води. Огіркова клітковина виводить з організму надлишки холестерину, покращує роботу органів травлення, стимулює просування їжі по кишечнику, сприяє його очищенню. Огірки прекрасні сечогінні, виводить надлишки рідини і солі з організму, стимулює обмін речовин і практично ніколи не викликає алергічних реакцій. Ще одна корисна властивість огірка - це його низька калорійність. Їх добре використовувати для проведення розвантажувальних днів.
Запасаємося вітамінами: свіжозаморожені овочі та фрукти
Літо в наших широтах проходить швидко і коли настає зима, ми починаємо відчувати дефіцит необхідних нам речовин. У холодні зимові місяці протистояти авітамінозу допоможуть свіжозаморожені овочі та фрукти. По мірі необхідності можна діставати їх з морозилки, щоб подати на стіл як самостійне блюдо або в складі якого-небудь ласощі. Можливо, що спробувавши один раз заморозити свіжі овочі і фрукти, ти назавжди відмовишся або частково від заготовки на зиму незліченних банок з соліннями та іншими консервами.
Замороження не доставляє особливих труднощів і часу і здорово економить час. І найважливіше, так краще, ніж при іншому способі консервації, зберігаються природні властивості продуктів: смак, аромат, колір і зовнішній вигляд. При грамотному підході до справи утримання в заморожених овочах і фруктах всіх основних поживних речовин не змінюється.
При заморожуванні слід вибирати тільки хороші, незіпсовані плоди. Ретельно розсортувати, очистити, видалити неїстівні частини, вимити, просушити на рушнику. Оброблені овочі щільно укласти в спеціальні пластикові контейнери невеликої висоти, які можна купити в супермаркетах. Можна укласти спочатку на спеціальний піддон, якщо він є в холодильнику. Перевести морозильну камеру в режим заморозки, температура повинна бути не нижче мінус 18 градусів. Залишити контейнери в морозильній камері на кілька годин, потім після повного заморожування вийняти їх і загорнути в тонку вологонепроникну плівку і покласти в морозильник на зберігання.
Плівку можуть замінити герметичні поліетиленові пакети з пластиковою застібкою, в них теж зручно зберігати обработаннные овочі. Всі контейнери для заморожування повинні бути абсолютно чистою, еластичною, непроникною і стійкою до жирів і кислот, а також до запаху і смаку інших продуктів, що знаходяться поблизу.
Кріп, петрушку, селеру краще розділити на разові пучки, перетягнути гумкою, а потім герметично загорнути в поліетилен і відправляти в морозильну камеру на тривале зберігання. Цвітну капусту, стручкову квасолю, моркву попередньо рекомендується потримати в киплячій воді 2-3 хвилини після того, як вони повністю охолонуть, розкласти по контейнерів для заморожування. Великі овочі, баклажани і кабачки слід нарізати часточками, перш ніж заморожувати.
Ягоди краще заморожувати не в контейнері, а спочатку розсипати в один шар на підносі або плоскій тарілці і лише потім, коли вони замерзнуть, пересипати в контейнер або пакет. Яблука і груші перед тим, як відправити у морозильну камеру, нарізати на часточки, видалити кісточки, а після того, як вони трохи заморозяться, укласти в контейнери і залити приготовленим цукровим сиропом кімнатної температури: 3/4 склянки цукру на склянку води і в такому вигляді зберігати у морозильній камері.
Гриби слід спочатку відварити в злегка підсоленій воді, потім дати їм трохи охолонути і обсушити. Після цього розкласти їх невеликими порціями по контейнерах або пакетах.
Для борщу можна нашаткувати одні і ті ж продукти, нарізавши їх про запас, пробланшировать їх в киплячій воді 2-3 хвилини, остудити, розкласти по різних контейнерах і відправити в морозилку. Після цього залишиться тільки дістати заморожені продукти і кинути їх у воду.
Приготування заморожених овочів займає на 30% менше часу, ніж приготування свіжих. Заморожені продукти не можна розморожувати і повторно заморожувати, інакше вони втратять смак і колір і цінні поживні речовини.